Ön itt jár: Kezdőlap > Alvásvizsgálat

Alvásvizsgálat

Bevezetés

Az alvászavarokat alvásegészségügyi központokban vizsgálják és kezelik. Ha korábban még nem járt ilyen helyen, valószínűleg teljesen ismeretlen élmény az Ön számára egy alvászavarokkal foglalkozó intézménybe látogatni alvásvizsgálat céljából. Az alvásvizsgálat, vagy poliszomnogram (somnus = alvás) olyan adatrögzítés, amely során nagyszámú mérés készül az alvászavarok azonosítására és diagnosztizálására. Ezzel a cikkel szeretnénk segíteni Önnek, hogy több ismeretre tegyen szert az alvásvizsgálati eljárások terén, hogy az élmény könnyen befogadható és tartalmas legyen Önnek.

MIÉRT LEHET SZÜKSÉGEM ALVÁSVIZSGÁLATRA?

A laboratóriumi alvásvizsgálatot tekintik az alvászavarok pontos diagnosztizálásához vezető „arany útnak”. Az Ön alvási mechanizmusának teljes megértéséhez különféle agytevékenységek és a szervezetben működő egyéb szervrendszerek (keringés, légzés, stb), valamint ezek összefüggésének megfigyelésére van szükség az éjszaka teljes időtartama alatt. A vizsgálatot követően egy alvásszakértő tekinti át és értékeli ki a rögzített adatokat, hogy segítsen az Ön alvásmintáinak és alvási problémáinak megértésében. Amennyiben alvászavar jelenlétére utaló bizonyíték bukkanna fel, a kezelésre vonatkozóan is kap javaslatokat. Az alvás nem egyszerű folyamat. Az agy számos különböző része irányítja az alvást és különböző fázisait. Ezek a fázisok, avagy szintek, magukban foglalják a félálom, a könnyű alvás, a mély alvás és az álmodó alvás fokozatait. Az agyban és a szervezet többi részében zajló tevékenységek mérésével megállapítható, hogy az alvás melyik fázisában jár éppen a vizsgált személy.

Felkészülés az alvásvizsgálatra

Az alvásvizsgálat napján kerülje a koffein (kávé, tea, kóla és csokoládé) bevitelét déli 12 óra után, és ne aludjon napközben! Kerülje az alkoholfogyasztást is, hacsak alvásszakértője nem nyilatkozik ezzel ellentétesen. Mielőtt befárad az alvásközpontba, kizárólag samponnal mossa meg a haját, majd szárítsa is meg, bármiféle hajspray, olaj vagy zselé használata nélkül.

SZEDJEM A GYÓGYSZEREIMET, AHOGY SZOKTAM?

Alvásszakértőjének tudnia kell, hogy Ön szed-e bármilyen receptre felírt, vagy vény nélkül kapható gyógyszert, mivel bizonyos orvosságok befolyásolhatják az alvást és az alvásvizsgálat kimenetelét. Egyes esetekben bizonyos gyógyszeres kezeléseket még az alvásvizsgálat megkezdése előtt fokozatosan le kell állítani, hogy a vizsgálat eredményeinek kiértékelése hibátlanul folyhasson. Ne hagyjon fel azonban semmilyen receptre felírt gyógyszer szedésével, amíg nem konzultált kezelőorvosával!

Mielőtt látogatást tesz a központunkba, ugyanúgy pakoljon be egy éjszakára, mintha szállodába menne, vagy vendégségbe készülne! Ha gondolja, nyugodtan hozza el saját párnáját, és bármilyen kiegészítő ruházatot, amire szüksége lehet. Hozza magával gyógyszereit is, ha szüksége van rájuk távollétében. Ha különleges igényei vannak, tájékoztassa róluk az alvásközpont személyzetét, hogy lehetőség szerint biztosítsák azokat Önnek.

MI TÖRTÉNIK AZ ALVÁSKÖZPONTBA ÉRKEZÉSKOR?

Amikor megérkezik a központba –általában 19 és 21 óra között- az alvásdiagnosztikai asszisztens üdvözli Önt, és elvezeti a hálószobájához. Megmutatja Önnek a műszereket amikkel az éjszakai vizsgálatot végezzük, és megválaszolja bármilyen felmerülő kérdését. Kérjük, tájékoztassa az asszisztenst az alvásában bekövetkezett bármilyen változásról, illetve az összes olyan problémáról, amit kezelőorvosával nem osztott meg. Felmerülhetnek dokumentációs teendők is.

Lesz rá idő, hogy átöltözzön hálóruhába, és felkészüljön a lefekvésre, éppen úgy, ahogy otthon tenné. Előfordulhat némi várakozási idő, amíg az éjszakai asszisztens elkezdi felkészíteni Önt az alvásvizsgálatra. Ezt az időt töltse lazítással! Ha másnap reggel kötelezettsége van (pl. megadott időre be kell érnie a munkába), mindenképpen szóljon az alvásdiagnosztikai asszisztensnek még a vizsgálat megkezdése előtt, hogy az ébresztés pontos idejét rögzítsék.

Ezek után megközelítőleg két tucat érzékelőt (általában apró fémkorongokat, ún. elektródákat) rögzítenek kollódium ragasztó (mely egészségre nem ártalmas) vagy elektróda paszta és ragasztószalag segítségével a fejére és testére.

Ezek az érzékelők közvetítik a szervezetében alvás közben lezajló folyamatokat, köztük az agyhullámokat, izommozgásokat, szemmozgásokat, a szájon és az orron át történő légzést, a horkolást, a szívverést és a lábmozgásokat. A mellkasa és hasa köré helyezett rugalmas és nyúlékony pántok mérik légzését. Az ujján, vagy fülcimpáján elhelyezett csipeszek mérik szívverését és a vérében lévő oxigénszintet.

Egyik eszköz használata sem jár fájdalommal, és tervezésükkor szempont volt a maximális komfort elérése. Az elektródák érzete a bőrön eleinte idegennek hathat, de a páciensek többsége nem találja őket kényelmetlennek, és az elalvást sem akadályozzák. Az alvásszakértő tisztában van azzal, hogy az alvása a központban valószínűleg nem azonos azzal, ahogyan Ön otthon alszik, azonban az alvásvizsgálat szempontjából fontos ismeretek, és a pontos diagnózis megszerzésében ez nem okoz problémát.

Ha kérdése, vagy problémája van az elektródák alkalmazásával kapcsolatosan (ha például hallókészüléket használ, pacemakere van, műhajat visel, vagy érzékeny bizonyos vegyi anyagokra), keresse fel orvosát, vagy konzultáljon az asszisztenssel a központba érkezése előtt!

HOGYAN FOGOK ALUDNI IDEGEN KÖRNYEZETBEN AZZAL A RENGETEG ZSINÓRRAL A TESTEMEN?

Ez az a kérdés, ami legjobban foglalkoztatja a pácienseket a vizsgálatot megelőzően. A legtöbben hideg, túlvilágított, technikai berendezésekkel telezsúfolt, személytelen környezetként képzelik el az alvásközpontot. Központjaink (különös tekintettel a hálószobákra) azonban kényelmesek és otthonosak, akárcsak egy szállodai szoba. A páciensek többsége gyorsan elalszik. Néhány esetben gyógyszeresen is segíthetünk olyan betegek esetében, akik számára jelentős nehézségekkel jár az elalvás.

MI TÖRTÉNIK AZ ALVÁSVIZSGÁLAT SORÁN?

Az éjszakai asszisztensek ébren kísérik végig alvását egész éjjel, hogy Ön teljes biztonságban, alvása pedig folyamatos ellenőrzés alatt legyen. Ők és műszereik is egy külön helyiségben vannak, az Ön hálószobájától elkülönítve. Az alvás közbeni átfordulások és testhelyzet változtatások majdnem olyan könnyedén megvalósíthatók, mint otthon, ugyanis az elektródák vezetékeit egy lófarokra emlékeztető csomagba gyűjtik össze a fej mögött.
Nyugodtan aludhat a jól megszokott testhelyzetében, bár előfordulhat, hogy az alvásdiagnosztikai asszisztens megkéri, hogy próbáljon meg némi időt hanyatt fekve is aludni. Az alvásról készülhet videó-felvétel is, hogy az alvás során tapasztalt rendellenességeket utólag is vissza lehessen nézni.

Alvása ideje alatt számos fontos testfunkciót és értéket mérnek, illetve rögzítenek. Amennyiben légzési probléma merülne fel a vizsgálat során, előfordulhat, hogy a személyzet felébreszti Önt, hogy megkérje, próbáljon ki egy légzéssegítő készüléket az alváshoz. Ha ennek az esélye felmerül Önnél, alvásszakértője vagy asszisztense még lefekvés előtt átbeszéli ezt Önnel, a készülék céljának és használatának ismertetése mellett. Ehhez a készülékhez, amelyet PAP (pozitív légúti nyomás) készüléknek hívnak, tartozik egy orr-, vagy arcmaszk, amelyet az arcára illesztenek. Ha felmerül a PAP alkalmazásának lehetősége éjszakai alvásvizsgálata során, az asszisztens általában előre kiválasztja a legkényelmesebben illeszkedő maszkot, amit Ön ki is próbálhat még lefekvés előtt.

MI TÖRTÉNIK AKKOR, HA KI KELL MENNEM A MOSDÓBA, MIKÖZBEN RAJTAM VAN AZ A SOK VEZETÉK?

Ez egy igazán könnyű feladat. Mivel az összes Önre kapcsolt vezeték egyetlen dobozba csatlakozik, annyit kell csak tennie, hogy a nővérhívón jelzi, ki kell mennie a mosdóba. Ekkor a technikus bejön, lecsatlakoztatja Önt a dobozról, és máris szabadon felkelhet.

MI TÖRTÉNIK, HA NAPKÖZBENI ALVÁSVIZSGÁLA-TON KELL RÉSZT VENNEM?

Esetenként, az átfogó alvásértékelés részeként, egy kiegészítő vizsgálatra, ún. MSLT-re (többszörös alváslatencia teszt) vagy MWT (többszörös ébren-maradási teszt) is szükség lehet. A vizsgálathoz a központban átaludt éjszaka utáni nap túlnyomó részét is bent kell töltenie, a reggel induló, rövid napközbeni alvásokból álló sorozat végrehajtásához. Az alvásokra rögzített időközönként kerül sor a nap folyamán.
Az alvásmintákat többnyire az előző este használt műszerekkel ellenőrzik ez alkalommal is. A napközben alvással töltött idő mennyiségének és minőségének ismerete segítheti alvásszakértőjét aluszékonysága mélyebb megértésében, valamint a sajátságos alvászavarokkal és kezelésükkel kapcsolatos döntések meghozásában.

MI TÖRTÉNIK AZ ALVÁSVIZSGÁLATOMAT KÖVETŐEN?

Az alvásvizsgálat, annak kiértékelése, és az eredmények értelmezése egy összetett folyamat egyes részei. Különlegesen képzett szakemberek dolgoznak munkaórák hosszú során át, hogy teljes rálátásuk legyen arra a hatalmas mennyiségű információra, amelyet Önről gyűjtöttek az éjszaka folyamán. Az alvásról és rendellenességeiről különleges tudással bíró alvásszakértő orvos értelmezi az információt.

Egy átlagos alvásvizsgálat során megközelítőleg 1000 oldalnyi különféle adatot gyűjtenek össze agyhullámokról, izommozgásokról, szemmozgásokról stb., amelyekről részletes beszámoló készül. Mivel ez egy idő- és munkaigényes eljárás, az alvásvizsgálatokat általában nem értékelik ki azonnal, így beletelhet egy kis időbe, amíg kézhez kapja vizsgálatának eredményét. Az alvásközpont orvosai adhatnak némi felvilágosítást az eredmények érkezésének várható idejéről.

Az alvásvizsgálat utáni visszajelzés módja központonként más és más. A páciens általában egy személyes találkozó keretében kap visszajelzést alvászavar-szakértőjétől. Amennyiben alvásszakértője nem a megszokott kezelőorvosa, javasolt egy négyszemközti találkozó a kezelőorvossal is.

Összefoglalás

Az alvásvizsgálat némileg hasonlít egy szállodában eltöltött éjszakához. A különbség annyi, hogy néhány érzékelőt erősítenek a testére, és valaki figyeli Önt alvás közben. A páciensek többsége gyorsan elalszik. Reméljük, hogy kellemes élménnyel távozik az alvásközpontból! Az alvási folyamat és az alvászavarok kiértékelése segíteni fog Önnek, hogy aktívan és előremozdítóan vehessen részt saját, minél egészségesebb pihenése elérésében.

Ha további információra van szüksége, forduljon munkatársainkhoz bizalommal, illetve keresse fel honlapunkat is a www.somnocenter.hu, vagy a www.alvascentrum.hu címen.

Forrás: www.somnocenter.hu