Ön itt jár: Kezdőlap > Meddig kell alkalmazni a CPAP terápiát?

Meddig kell alkalmazni a CPAP terápiát?

A CPAP terápiát használó betegekben rögtön felvetődik a kérdés, hogy mennyi ideig és mikor kell használni a CPAP készüléket. Akkor is használni kell, ha valaki tünetmentessé válik? Vagy akkor el lehet hagyni a hsaználatot?

Az alvási apnoé általában egy egész életre szóló állapot. Nagy valószínűséggel mindig is szüksége lesz a CPAP készülék használatára, ahogy egy cukorbeteg is élete végéig szedi gyógyszereit és adja be magának inzulininjekcióit. Az alvási apnoé nem gyógyítható betegség, de e terápiával eredményesen kezelhető.
 
Néhány beteg a terápia éveken át tartó használata után jelentős állapotjavulásról számol be, sőt jelentős testsúlycsökkenésen esnek át. Olyan is előfordult már, hogy valaki tünetmentessé válik. Ilyenkor is azonban ajánlatos tovább alkalmazni a CPAP terápiát, mert a garat szövetei a terápia elhagyását követően újra meglágyulhatnak annyira, hogy a tünetek visszatérnek.  Mindenképpen konzultáljon szakorvosával, mielőtt abbahagyja a kezelést! Ne feledje, hogy a CPAP nem gyógyítja ki Önt az alvási apnoéból, és ha abbahagyja használatát, az alvászavar tünetei nagy valószínűséggel visszatérnek!
 
blog comments powered by Disqus