Ön itt jár: Kezdőlap > TB-támogatás

TB-támogatás

Több termékünk és a legfontosabb alvásvizsgálat TB-támogatással is elérhető!

Az állami kórházakban és klinikákon működő alvásdiagnosztikai központok egyes vizsgálatai TB támogatással, a betegnek teljesen ingyenesen érhetőek el.

Bizonyos vizsgálatok csak térítéses magán alvásközpontokban kérhetőek, de az alvási apnoé betegség diagnosztikája és kezelése teljes mértékben elérhető TB finanszírozásban.

A terápiás készülékekre különleges feltételek vonatkoznak, amit a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet és egyéb vonatkozó jogszabályok, valamint a NEAK-kal kötött támogatásvolumen szerződés szabályoz.

Ezek alapján az alábbi, a CPAP.hu által forgalmazott eszközök vásárolhatóak meg TB támogatással:

 

CPAP készülékek:

Philips DreamStation Auto CPAP

Löwenstein prismaSMART Auto CPAP

Löwenstein Somnobalance-e Auto CPAP

        TB támogatás összege: 115.570 Ft

 

BiPAP készülékek:

 

Philips DreamStation Auto BiPAP

Löwenstein prisma25S Auto BiPAP

        TB támogatás összege: 279.400 Ft

 

Ezen készülékek csak akkor írhatóak fel támogatással, ha:

A szakorvosi javaslat alapján a CPAP/BIPAP terápiás eszközök megvásárlásához akkor van lehetősége társadalombiztosítási támogatás igénybevételére, amennyiben az alábbi feltételek együttesen teljesülnek:

  • az alvási apnoé betegség legalább mérsékelten súlyos fokát diagnosztizálták Önnél, azaz az óránkénti garatelzáródások száma meghaladja a 15-öt (AHI>15); ÉS
  • a tényleges alvásidő több, mint 10%-ában a vér oxigénszintje (szaturációja) 90%-os érték alatt van, ÉS
  • az Egészségbiztosító (NEAK) által támogatott készüléket választÉS
  • a CPAP/BiPAP készüléket legalább 2 hónapos időszakon keresztül eredményesen, azaz napi 4 óra időtartamot meghaladóan használta, ÉS
  • megjelenik a 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet szerint kijelölt állami alvásdiagnosztikai központ szakorvosi konzultációján kontrollvizsgálatra. Ilyen intézetek listája itt érhető el.

 

A 2 hónapos próbakezelési időszak

Ha a betegnél súlyos alvási apnoé betegséget állapított meg az alvásszakértő orvosa, és megtörtént egy második alvásvizsgálaton a terápiás beállítás, amelyen a beteg terápia elfogadónak bizonyult, akkor a betegnek ezután otthon CPAP vagy BiPAP terápiás készüléket kell használnia, legalább 60 napon keresztül. E hatvan napot követően kell a betegnek nyilatkoznia arról, hogy a terápiát elfogadja, azt eredményesnek és hatásosnak ítéli. Gyakran az alvásközpontokban ennek igazolására alvásvizsgálatot végeznek, valamint ezzel ellenőrzik két hónap után a terápiás beállítások helyességét. Ezt követően írható fel a terápiás CPAP, vagy BiPAP készülék a beteg számára NEAK vényre.

A 2 hónapos kipróbálás idejére a beteg úgy juthat készülékhez, hogy Kipróbálási megállapodást köt szaküzletünkben. A készüléket kaució ellenében kiadjuk, a szakorvosi véleménynek megfelelően beállítjuk, és a használatát megmutatjuk és betanítjuk.

A kaució mértéke készüléktől függően változik, és az árlistánkban megtekinthető.