Ön itt jár: Kezdőlap > TB-támogatás

TB-támogatás

Több termékünk és a legfontosabb alvásvizsgálat TB-támogatással is elérhető!

Az állami kórházakban és klinikákon működő alvásdiagnosztikai központok egyes vizsgálatai TB támogatással, a betegnek teljesen ingyenesen érhetőek el.

Bizonyos vizsgálatok csak térítéses magán alvásközpontokban kérhetőek, de az alvási apnoé betegség diagnosztikája és kezelése teljes mértékben elérhető TB finanszírozásban.

A terápiás készülékekre különleges feltételek vonatkoznak, amit a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet és egyéb vonatkozó jogszabályok, valamint a NEAK-kal kötött támogatásvolumen szerződés szabályoz.

Ezek alapján az alábbi, a CPAP.hu által forgalmazott eszközök vásárolhatóak meg TB támogatással:

 

CPAP készülékek:

Philips Respironics Remstar CPAP

Philips Respironics Remstar Pro C-flex CPAP

Philips Respironics Remstar Auto A-flex CPAP

Philips DreamStation Auto CPAP

Löwenstein prismaSMART Auto CPAP

 

TB támogatás mértéke: 100.965 Ft

 

BiPAP készülékek:

 

Philips Respironics BiPAP Auto Bi-Flex

Philips DreamStation Auto BiPAP

 

TB támogatás mértéke 279.400 Ft

 

Ezen készülékek csak akkor írhatóak fel támogatással, ha:

1. A beteg felnőttkori alvásfüggő légzészavarban, azaz alvási apnoéban szenved, és a betegsége súlyos, azaz az AHI indexe (alvásóránkénti légzésleállások átlagos száma) nagyobb 30-nál, és a tényleges alvásidő több, mint 10%-ában az oxigén szaturációja 90% alatt van. Ezen paraméterek csak alvásdiagnosztikai vizsgálat során, alvásszakértő által állapíthatóak meg.

2. A beteg esetében volt alvásdiagnosztikai vizsgálat, terápiás beállítás, majd ezt követően legalább 2 hónapos sikeres próbakezelési időszak CPAP vagy BiPAP készülékkel

3. Az alvásszakértő orvos az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló miniszteri rendelet alapján poliszomnográfiás alvásvizsgálat elszámolására jogosult intézet szakrendelésén kezeli a beteget. Ilyen intézetek listája itt érhető el.

 

A 2 hónapos próbakezelési időszak

Ha a betegnél súlyos alvási apnoé betegséget állapított meg az alvásszakértő orvosa, és megtörtént egy második alvásvizsgálaton a terápiás beállítás, amelyen a beteg terápia elfogadónak bizonyult, akkor a betegnek ezután otthon CPAP vagy BiPAP terápiás készüléket kell használnia, legalább 60 napon keresztül. E hatvan napot követően kell a betegnek nyilatkoznia arról, hogy a terápiát elfogadja, azt eredményesnek és hatásosnak ítéli. Gyakran az alvásközpontokban ennek igazolására alvásvizsgálatot végeznek, valamint ezzel ellenőrzik két hónap után a terápiás beállítások helyességét. Ezt követően írható fel a terápiás CPAP, vagy BiPAP készülék a beteg számára NEAK vényre.

A 2 hónapos kipróbálás idejére a beteg úgy juthat készülékhez, hogy Kipróbálási megállapodást köt szaküzletünkben. A készüléket kaució ellenében kiadjuk, a szakorvosi véleménynek megfelelően beállítjuk, és a használatát megmutatjuk és betanítjuk.

A kaució mértéke készüléktől függően változik, és az árlistánkban megtekinthető.