Ön itt jár: Kezdőlap > Mit értünk alvási apnoé alatt?

Mit értünk alvási apnoé alatt?

Az obstruktív alvási apnoé kifejezés az alvás alatti garatelzáródásra utal, amelynek eredményeként a légzés rendszeresen leáll. A leállás előtti légvételek hangos horkolás kíséretében zajlanak. Az alvás közbeni légzéskimaradások a legtöbb embernél előfordulnak eseti jelleggel, ami normálisnak is tekinthető. Ha azonban a tíz másodpercnél hosszabb légzésleállások száma meghaladja a normálisnak tekintett mértéket (óránként kevesebb, mint öt alkalommal), alvási apnoéról beszélünk.
 
A garatelzáródás általában úgy jön létre, hogy a nyelv alsó része, a nyelvgyök hátraesik, és a lágyszájpadhoz préselődik alvás közben. Mivel emiatt nem jut levegő a tüdőbe, a vér oxigénszintje a normális érték alá esik, ami riasztja az agyat, hogy ébressze fel az alvó embert. Ez – egy hangos horkantás kíséretében – meg is történik. Az ébredést követően az izomtónus a garatban és a nyelvben visszaáll a normálisra, ezzel egyidejűleg újraindul a szabályos légzés. Az alvás folytatásával ez a körkörös folyamat újrakezdődik.

Az obstruktív alvási apnoé enyhébb eseteiben ez a kóros ciklus csak néhány alkalommal játszódik le egy átlagos éjszaka folyamán, súlyosabb esetekben azonban nem ritka a többszáz előfordulás sem.

Az alvási apnoé betegségről részletesen olvassa el erről szóló betegtájékoztatónkat. (címoldalon az Alvási apnoe felső menüpont)

blog comments powered by Disqus