Ön itt jár: Kezdőlap > Milyen CPAP készülék típusok vannak?

Milyen CPAP készülék típusok vannak?

Az obstruktív alvási apnoé betegség elsődlegesen ajánlott terápiája a légúti nyomást biztosító, un. CPAP (ejtsd: szípap) készülék. Ez a készülék az összeeső garatfalat a szoba levegőjéből egy ventillátor segítségével előállított légnyomással tartja nyitva, és megakadályozza az alvás alatti légzési rendellenességeket, így lehetővé téve a zavartalan alvást. A kezdeti, dr. Collins Sullivan ausztrál tüdőgyógyász által feltalált terápiás módszert ma már számos továbbfejlesztett formában kínálják a készülékgyártók. Az alábbi ismertető bemutatja, hogy milyen típusok érhetők el napjainkban, milyen technológiák teszik az eredeti CPAP terápiát komfortossá és hosszú távon elviselhetővé, valamint segítséget nyújtunk abban, hogy Önnek melyik típusú készülék lehet a megfelelő választás.

 

Automata CPAP készülék - az alvási apnoé kezelésében elérhető legjobb terápia

Automata CPAP készülék

A legkorszerűbb, és emiatt az általánosan alkalmazott terápiás eszköz az alvási apnoé betegség kezelésében. Az automata készülék a beteg légzését folyamatosan figyelve automatikusan állapítja meg a legkisebb szükséges terápiás nyomást az alvásdiagnosztikai vizsgálat során meghatározott értékhatárok között. Ennek köszönhetően mindig csak annyi légúti nyomást nyújt a beteg számára, amennyire éppen szüksége van, így a fix nyomású készülékekkel szemben nincs felesleges nyomásterhelés a garatfalra. Ezért a legkényelmesebb CPAP terápiát adja, mindemellett folyamatosan reagál a változó légúti állapotra. Használata mindenkinek ajánlott a kimagasló komfort miatt, ugyanakkor a testpozíció vagy alvásstádium függő (csak hanyatt fekve, vagy csak REM alvásfázisban megjelenő) apnoéban szenvedőknek jelentősen megkönnyíti a terápia elfogadását és tartós alkalmazását. Mind kilégzéskönnyítő funkcióval, mind folyamatos nyomásemeléssel is rendelkeznek a készülékek.

További jelentős előnye az automata CPAP készülékeknek, hogy a kontroll vizsgálatok során nem kell évente ismét bent aludni az alvásdiagnosztikai központban a fix CPAP nyomás ellenőrzése miatt, mert a benne lévő légáramlás-, és légúti noymásmérő műszerek révén a kezelőorvos számára részletes adatokat szolgáltatnak a terápia hatékonyságáról. 

Alkalmazási terület: minden súlyossági fokú és típusú obstruktív alvási apnoéhoz (OSAS); testpozíció függő OSAS; REM függő OSAS. A készülék kizárólag szakorvos javaslatára használható.

 

CPAP készülék - kilégzéskönnyítő móddal

Kilégzéskönnyítős fix nyomású CPAP készülék

A kilégzéskönnyítő funkcióval ellátott készülékek folyamatos, fix nyomású pozitív légúti nyomást előállító készülékek, amelyek a kilégzéskor enyhén csökkentik a terápiás nyomsát (pl C-flex), így a betegnek komfortosabb érzés a készüléken lélegezni. Alkalmazása magsabb, 8-12 vízcm-es nyomás esetén érezhető.

A készülék folyamatos nyomásemelési funkcióval is rendelkezik, ami beállítástól függően 5-30 perc alatt lassan emeli fel a nyomást a terápiás szintre, komfortosabbá téve a terápia ébrenlétben töltött szakaszát. A készülék használata rendkívül egyszerű, mindemellett könnyen érthető, mert a kijelzőn ikonok segítik a tájékozódást.

Alkalmazási terület: tespozíció-, és alvásstádiumtől független obstruktív alvási apnoé (OSAS) 12 vízcm-es nyomásig. A készülék kizárólag szakorvos javaslatára használható.

 

CPAP készülék fix nyomással - a belépőszintű, eredeti terápiás eszköz

Az eredeti, 30 évvel ezelőtti apnoé terápiás kezelést nyújtó alap, fix nyomású CPAP készülék (Continuous Positive Airway Pressure-CPAP), amely az egész alvás során egy, előre beállított, állandó nyomásszintet biztosít. Az alkalmazott terápiás nyomás értékét alvásdiagnosztikai központban határozzák meg az szerint, hogy az egész éjszaka során melyik az a hatékony érték, ami a garat nyitott állapotát a legtöbb fiziológiai helyzetben fenntartja. A készülék folyamatos nyomásemelési funkcióval rendelkezik, ami beállítástól függően a kezdeti 4 vízcm-es értékről lassan, 5-30 perc alatt emeli fel a nyomást a terápiás szintre, komfortosabbá téve ezzel a terápia ébrenlétben töltött szakaszát. 

Mára már ilyen készüléket nem gyártanak, mert léteznek korszerűbb, komfortosabb terápiát biztosító technológiával rendelkező változatok.

Alkalmazási terület: Obstruktív alvási apnoé (OSAS). A készülék kizárólag szakorvos javaslatára használható.

 

 

 

 

blog comments powered by Disqus