Ön itt jár: Kezdőlap > Mi a CPAP titrálás és hogyan történik?

Mi a CPAP titrálás és hogyan történik?

Az alvási apnoé elsődeleges és leghatékonyabb terápiája a légúti nyomásterápia (PAP - positive airway pressure). E terápia során a  légutakat a környezeti (szoba) levegő nyomásánál egy kicsivel nagyobb nyomás pont akkorára nyitja, mint annak normál mérete ébrenlét állapota során, így a levegő akadálytalanul haladhat át rajta. Ezt az enyhe túlnyomást egy lélegezteőgéphez hasonló, úgynevezett CPAP készülék állítja elő, amely egy gégecsövön és maszkon keresztül csatlakozik a beteg légzőrendszeréhez. Azt, hogy mekkora az a nyomás, ami az adott beteg egyedi terápiás igényeinek megfelelő, alvásegészségügyi központban egy második éjszakai alvásvizsgálaton állítják be. Ezt a nyomás beállítás folyamatot hívják szaknyelven CPAP titrálásnak.
Az alvásszakértő orvosnak pontosan kell tudnia a pozitív légúti nyomás legmegfelelőbb értékét, mielőtt elrendeli a betegnek a CPAP készülék használatát. Az alvásdiagnosztikai asszisztens kifejezetten az Ön igényeinek megfelelően állítja be a CPAP készüléket, hogy az valóban azt az optimális nyomásszintet biztosítsa az Ön számára, ami megszünteti az alvási apnoét.
 
A titrálásos alvásvizsgálat kezdetén az asszisztens a legalacsonyabb nyomásszintre állítja be a CPAP készüléket, ez kb 4-5 vízcentiméteres nyomás. Ha légzési rendellenességet (apnoét, hipopnoét, horkolást, oxigén-szint csökkenést) és mikroébredéseket tapasztal, növeli a CPAP nyomást. Az asszisztens folyamatosan figyelemmel kíséri a testhelyzet alakulását is: az alvási apnoé súlyosbodik hanyattfekve és ilyenkor is növelni kell a nyomást.
 
Az optimális nyomás mértéke változik az éjszaka folyamán, az aktuális alvásfázistól és a testhelyzettől függően. Az alvásvizsgálat során igényelt legmagasabb nyomásérték 90 %-a lesz az alvásszakértő által előírt terápiás érték.
 
A terápia során a későbbiekben szükség lesz kontrollvizsgálatokra is, amelyek során az alvásszakértő figyelemmel kísérheti a a terápia hatásosságát, a beteg állapotában bekövetkező változásokat. Az idő előrehaladtával az optimális nyomásszint módosulhat a testsúly változása vagy az alkoholfogyasztás mértékének változásai miatt, de a gyógyszeres kezelés változtatásai is befolyásolhatják azt. Jelentkezhetnek időközben egyéb orvosi, sebészeti, vagy neurológiai problémák is, amelyek szintén változtathatják az optimális nyomásszintet. Sok túlsúlyosbeteg esetében tapasztalat, hoyg a terápia hatására testsúlycsökkenés következik be, és ilyenkor a nyomást csökkenteni lehet.
blog comments powered by Disqus