Ön itt jár: Kezdőlap > Hogyan kezelhető az alvási apnoé?

Hogyan kezelhető az alvási apnoé?

 

Az alvási apnoé leggyakoribb és leghatásosabb kezelése a pozitív légúti nyomás terápia, az ún. CPAP terápia, amely az angol „continuous positive airway pressure” (folyamatos pozitív légúti nyomás) kifejezés rövidítéséből származik. Ez a kezelés többnyire nagyon hatásos, ha minden éjjel alkalmazzák. A terápia legnagyobb előnye, hogy azonnal megszünteti a betegség tüneteit, és nem történik a beteg testébe visszafordíthatatlan műtéti beavatkozás, vagy gyógyszeres kezelés sem. A terápia egyszerűen a levegővel gyógyít. Azok számára, akik mégsem fogadják el ezt a terápiás lehetőséget, vagy más okok miatt azt nem lehet alkalmazni, azoknak egyéb megoldások is számba jöhetnek.

Általános életmódbeli változtatásokkal is segítheti az obstruktív alvási apnoé tüneteinek csökkenését. Ha túlsúlyos, ajánlatos a fogyókúra és a testmozgás. A megfelelő mennyiségű testsúlycsökkenés javíthat az alvási apnoés állapoton, és csökkentheti terápia esetében az alkalmazott CPAP nyomást. Az obstruktív alvási apnoé enyhébb esetei pedig akár vissza is húzódhatnak testsúlycsökkentés útján, bár az alvási apnoe eredendően a garatizmok elernyedéséből származik, ezért testsúly felesleggel nem rendelkezőknél is kialakulhat.

Kerülje az alkoholfogyasztást és a nyugtatók használatát, ezek ugyanis gyakran növelik az alvási apnoé és a horkolás mértékét is, mivel tovább csökkentik az izomtónust, azaz az izomok feszességét. A dohányzás abbahagyása is ajánlott, mivel egyértelmű összefüggés mutatható ki a dohányzás és az alvási apnoé között.

CPAP-ot használó alvási apnoés beteg

Az alvási apnoé kezelési lehetőségei
 
Életmódváltás
 • Fogyókúrázzon!
 • Kerülje az alkoholfogyasztást (különösen az esti órákban) és minden nyugtató hatású gyógyszert (altatók, fájdalomcsillapítók, szorongás elleni gyógyszerek, egyes allergiagyógyszerek stb)!
 • Szokjon le a dohányzásról!
 • Kerülje a hanyattfekvő helyzetet, ne aludjon a hátán!
 • Ügyeljen a rendszeres testmozgásra!
 • Kezeltesse orrüregét érintő allergiás megbetegedéseit!

Gyógyszerek
 • Nincsen gyógyszer a légút elzáródásának megakadályozására

Légsínterápia kezelés (CPAP pozitív nyomás terápia)
 • Folyamatos pozitív légúti nyomás terápia (CPAP)
 • Kétszintes terápia (BiPAP)
 • Nyomáscsökkentéses CPAP terápia (C-Flex)
 • Automata beállítású pozitív légúti nyomás terápia (APAP – az „Auto-titrating positive airway pressure” angol kifejezés rövidítéséből)
 • Non-invazív lélegeztetés
 
Szájüregben alkalmazható segédeszközök
 
 • Az alsó állkapocs előrébb helyezését segítő eszköz (állkapocs előrehelyező szájbetét)
 • A nyelv elöl tartását segítő eszköz

Sebészeti beavatkozások
 
 • A lágyszájpad műtéti úton történő átalakítása
 • Rádiófrekvenciás lágyszájpadplasztika
 • Az orrüreg műtéti úton történő átalakítása
 • Az alsó állkapocs komoly műtéti átalakításai
 • Elhízást gyógyító műtét
 • Légcsőmetszés

Ha vannak olyan allergiás megbetegedései, amelyek orrüregét is érintik, kezeltesse őket! Az orrüregben jelentkező allergiás tünetek felerősíthetik a már meglévő alvási apnoét. Győződjön meg róla, hogy nincsenek allergiás tünetei, mielőtt megkezd egy CPAP kezelést!

Néhány embernél a hanyatt fekve alvás váltja ki a légzéskimaradásokat, ezt az altípust ezért testhelyzetfüggő alvási apnoénak nevezik. Ez könnyen kiküszöbölhető, ha a hátonfekvő helyzetet oldalfekvéssel helyettesítjük. Ez azonban nem megy akaratlagosan, ugyanis alvás közben nem tudjuk szándékosan testhelyzetünket megválasztani. Érdemes megpróbálkozni például egy -a pizsamafelsőnk hátsó oldalába bevarrt –teniszlabda alkalmazásával, amely segít megakadályozni, hogy álmunkban a hátunkra forduljunk. Az ágy teljes hosszában elhelyezett ék alakú párna is segíthet. A hanyatt fekvés kerülése a nyelv hátraesésének esélyét csökkenti, így a tüneteket is.

Ha Ön enyhe vagy mérsékelt alvási apnoéban szenved, van néhány további módszer is, amit érdemes kipróbálni. Ezek az alternatív terápiák azonban csak az esetek felénél hatékonyak, és az is előfordulhat, hogy az eleinte sikeresen kezelt horkolás vagy egyéb alvási apnoés tünet egy idő után visszatér.

Az alvási apnoé enyhe vagy mérsékelt fokozata esetén kockázat nélkül vehetők igénybe a szájüregben alkalmazott segédeszközök és a felső légút műtéti korrekciója is. A szájüregben alkalmazott segédeszközök között találjuk az alsó állkapcsot előrébb helyező, illetve az annak hátraesését megakadályozó eszközöket. Ezek úgy akadálytalanítják a légutat, hogy a garatban található teret növelik meg, ezáltal segítik az alvás közbeni levegőáramlást. Bővebben itt olvashat e készülékekről.

Ha alvásszakértője úgy ítéli meg, hogy Önnek érdemes megpróbálkoznia az állkapocs előrehelyező szájbetét használatával, elküldi Önt kijelölt fogorvosokhoz, akik ezt az eszközt elkészítik Önnek.

A terápiák között rendelkezésre áll néhány alkalmazható sebészeti eljárás is. Ezeket ma már elsődleges terápiás beavatkozásként nem javasolják, mert a terápia hatékonysága nem minden esetben kielégítő, és sok mellékhatása is van (pl. nyeléskor az étel az orrba kerül). Ezen beavatkozások szükségszeűrégét mindig az alvásszakértő orvos mérlegeli és javasolja. Ezek a lágyszájpad vagy a környező szövetek átalakító műtétjei, de az orrüregen belül is végezhetők beavatkozások, mint például az orrpolip eltávolítása vagy az orrsövényferdülés korrekciója. Ezek a műtétek hozzájárulhatnak az alvási apnoé mértékének csökkenéséhez, és segíthetnek a CPAP terápia alkalmazásában is. Az orr műtétei azonban általában nem gyógyítják meg az alvási apnoét.
blog comments powered by Disqus