Ön itt jár: Kezdőlap > CPAP készülék tisztítása: mikor és hogyan szükséges?

CPAP készülék tisztítása: mikor és hogyan szükséges?

Alvási apnoe szindróma miatt a CPAP-terápia kezdetekor szabályos információdömping zúdul ránk. Ezek közül az egyik legfontosabb a megfelelő használat mellett a CPAP készülék és a kiegészítők tisztítása – amely a jelenlegi koronavírus-járvány idején még fontosabb. Hogyan lássunk hozzá?

 

Az alvási apnoe szindróma diagnosztizálása után a pozitív légúti nyomást biztosító, ismert nevén CPAP készülék felírása csak az első lépés a páciens számára. A készülék kiváltásakor a szaküzletben ijesztően sok információval hangzik el a használattal és a karbantartással kapcsolatban. Természetes, ha ilyenkor egyes információk elvesznek, ezért most következzen egy rövid összefoglaló a CPAP-készülék és a kiegészítők tisztításával kapcsolatban. 
 
A tisztítás elmaradásának veszélyei súlyosak is lehetnek: penészlerakódás, bakteriális szennyeződés, kellemetlen szagú maszk, allergiás reakciók, arcüreg- és tüdőgyulladás kockázata, vízkőlerakódás, a készülék élettartamának rövidülése, a garancia elveszítése.  
 
Mikor és hogyan kell tisztítani a CPAP-berendezést? 
 
  • A különböző maszkok és CPAP-készülékek tisztítási szempontjai eltérhetnek egymástól, emiatt mindenképp el kell olvasni és maradéktalanul be kell tartani a készülékhez és a kiegészítőkhöz adott használati útmutatókban foglaltakat. 
  • Minden reggel tisztítsuk meg a maszk arcunkkal érintkező részét. Lehet, hogy nem tűnik fel, de a használat során bőrünkről a maszkra zsíros szennyeződés rakódhat le, amely rontja az illeszkedést és a maszk minőségét is. Viselése után ezért jól tisztítsuk meg, így estére újra tiszta és száraz lesz. A maszkot csatlakoztassuk le a gégecsőről, távolítsuk el róla a fejpántot és az egyéb, könnyen levehető részeket. Kímélő szappanos, kézmeleg vízzel mossuk el vagy nedves törölközővel töröljük át. Kerüljük az erős tisztítószereket (illatosított vagy agresszív fertőtlenítő tisztítószerek, kendők), mert károsíthatják a maszkot, ártalmas maradványokat hagynak maguk után, ami bőrirritációhoz és a tüdő károsodásához vezethet. A tisztítás után a maszkot töröljük meg tiszta, száraz törölközővel, vagy hagyjuk levegőn megszáradni egy sima felületen a közvetlen napfénytől távol.

  • Amennyiben tartozik a készülékünkhöz a párásító, a tartályt minden használat után mossuk ki enyhe mosószeres meleg vízzel, majd alaposan öblítsük ki. Szintén hagyjuk levegőn megszáradni, napfény ne érje. 
  • Hetente egyszer a maszk és a gégecső alaposabb tisztítása is javasolt szappanos, kézmeleg vízben áztatva, majd alaposan leöblítve, szobalevegőn megszárítva. 
  • Rendszeresen ellenőrizzük a maszk gélpárnáját, fejpántját, valamint a párásító tartályát, illetve a gégecsövet. Bármilyen állapotromlás, repedés esetén cseréljük ki. A kivehető finom-légszűrő (szivacs szűrő) meleg vízzel mosható, szobalevegőn száradás után a készülékbe visszahelyezhető. A fehér színű, baktériumszűrő nem mosható, szennyeződés (elszürkülés) esetén cserélni szükséges, lehetőség szerint havonta. Amennyiben légúti betegségen esett át, a baktériumszűrő ennél korábbi cseréje javasolt. Ha párásító tartályában vízkőlerakódás jelentkezik, ecetes oldatban áztassuk (egy rész 10%-os ecethez 5 rész vizet öntve), majd alaposan öblítsük ki és szárítsuk meg. 
  • A maszk felvétele előtt mindig mossunk arcot szappanos vízzel, hogy eltávolítsuk a bőrünkről a zsíros szennyeződéseket. Betegség, különösen az influenza, illetve koronavírus-járvány idején a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében még fontosabb a CPAP készülék minden részének alapos napi tisztítása. Gyógyulást követően mielőbb cseréljük ki a CPAP szűrőket és az eldobható kiegészítőket.
  • Készülékünket és a kiegészítőt soha ne adjuk kölcsön másoknak.

Források:

https://www.resmed.com.au/knowledge-hub/how-often-should-i-be-cleaning-my-cpap-equipment-mask-tubing-and-machine

https://www.verywellhealth.com/how-to-clean-cpap-3015322

https://comprehensivesleepcare.com/2020/05/20/cpap-and-covid-19/


 

blog comments powered by Disqus