Ön itt jár: Kezdőlap > Archivum

ArchivumAz Alapítvány célja az alvászavarok korai diagnosztizálása, a betegek kezeléséhez szükséges személyi és technikai feltételeinek megteremtése, elősegítése, és támogatása. Magyarországon minden ötödik, családorvoshoz forduló ember panasza valamilyen alvászavarból eredő. Az alvásbetegségek jelentős része jól kezelhető, tünetmentesíthető. A terápiás eszközök, speciális gyógyszerek ára sajnos komoly anyagi terhet jelent a családok nagy többségénél.

Az Alapítvány az Alvási Apnoe Korszerű Kezeléséért, kiemelt közhasznú alapítványként támogatja az állami alváslaboratóriumokban kivizsgált betegeket, a legkorszerűbb terápiás eszközök elérése érdekében.

Működésünket a Magyarországon jelenleg gondozott közel 8-10 ezer alvásbetegek és azok hozzátartozóinak 1 %-os felajánlásából biztosítjuk.

 

Kérjük támogassa Ön is adója 1% -ával az Alvási Apnoe Korszerű Kezeléséért Alapítványt!

Alvási Apnoe Korszerű Kezeléséért Alapítvány

Adószáma: 18067556-1-43
Bankszámlaszám:  11991102-02143033-00000000

http://www.alvasiapnoe.hu/

 

 


 

Az alvás világnapja 2013. március 15.

 

„A jó alvás fél egészség” – hangzik az Alvásdiagnosztikai és Terápiás Világszövetség (World Association of Sleep Medicine) által ez évben hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Alvás Világnap jelszava. A március 15-i nemzetközi esemény üzenete hazánkban is egyre nagyobb jelentőséggel bír, hiszen a magyar lakosság több mint fele küzd valamilyen alvászavarral – hívják fel a figyelmet a SomnoCenter Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központ szakorvosai, akik ez évben ötödik alkalommal csatlakoznak az alvás egészségmegőrző szerepét hangsúlyozó nemzetközi eseményhez.

Az alvás nem passzív, hanem aktív állapot az ébrenlétek között, mely során a szervezetünkben létfontosságú folyamatok zajlanak: ilyenkor termelődik számos nélkülözhetetlen hormon – például a növekedésért vagy a sejtek regenerálódásáért felelős –, aktivizálódik az immunrendszer, és az agyunk feldolgozza, szelektálja, rögzíti a nap eseményeit.  Ha az alvás valamilyen oknál fogva – stressz, életmód, betegségek – folyamatosan zavart szenved, alvászavar alakul ki.

– Akkor beszélünk alvászavarról, amikor az alvás szerkezete megváltozik: időtartama lerövidül, a mélyalvás mennyisége csökken, folyamata megszakad, széttöredezik.  Ilyenkor éjszaka gyakran felriadunk, vagy el sem tudunk aludni, reggel túl korán és fáradtan ébredünk, napközben álmosak, levertek, figyelemzavarosak, ingerlékenyek vagyunk, amit koncentrációs és döntési nehézségek, a problémamegoldó képesség csökkenése, a szexuális érdeklődés elveszítése követ – mondja Dr. Terray-Horváth Attila, a SomnoCenter Budai Alvászavar Szakambulancia és az Állami Egészségügyi Központ Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központjának alvásszakértő neurológus szakorvosa.

Alvási apnoé – a leggyakoribb alvászavar

Az egyik leggyakoribb alvászavar a hangos horkolással kísért alvásfüggő légzéskimaradás, más néven alvási apnoé. – A légvételek közti hosszabb szünetben a vér oxigénszintje gyorsan csökken, ami ellen úgy védekezik a szervezet, hogy felébreszti az alvót: ha kell, egy éjszaka alatt több százszor is. A betegek alvása így felületes és rossz minőségű, szervezetük sem pihenni, sem regenerálódni nem képes. Ennek következményeként jelentős részüknél alakul ki magas vérnyomás, szívritmuszavar és egyéb szív- és érrendszeri betegségek. – emeli ki Dr. Faludi Béla, a POTE Neurológiai Klinika Alvásdiagnosztikai Központ és a SomnoCenter Faludi Pécs vezető főorvosa, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a kezeletlen, súlyos apnoé sok esetben vezet éjszakai infarktushoz vagy stroke-hoz.

Magyar Alvástársaság

Az alvás közben kialakuló, sürgős ellátását igénylő esetek olyan gyakoriak, hogy a Magyar Alvástársaság az Alvás Világnapján különös hangsúllyal hívja fel a figyelmet felismerésükre és megelőzésükre. – Semmiképpen se nyugodjunk bele házastársunk vagy hálótársunk hangos horkolásába, hosszabb-rövidebb légzéskimaradásába, mert az nem csak az életminőségét rontja, de élettartamát is jelentősen – akár felére – csökkentheti. Hiszen annak a valószínűsége, hogy a súlyos légzéskimaradással küzdő ember éjjel stroke-ot vagy infarktust kap, 8-szor nagyobb, mint hogyha egyenletesen lélegezne. – hangsúlyozza Dr. Szakács Zoltán a SomnoCenter Budai Alvászavar Szakambulancia és az Állami Egészségügyi Központ Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központjának neurológus és szomnológus főorvosa, a Magyar Alvástársaság főtitkára. A főorvos azt javasolja, hogy akinek ilyen problémája van, mielőbb keressen fel egy alvásközpontot, ahol alvásszakértő orvosok nyújtanak megfelelő terápiás segítséget.

Alvásközpontok

Az alvásdiagnosztikai vizsgálatok kellemetlenséggel nem járó, rendszerint egy éjszakát igénybe vevő műszeres vizsgálatok, melyek során az alvó emberre helyezett elektródák segítségével – többek között a légzés, a szívfrekvencia és az agyi tevékenység egyidejű vizsgálatával – elkülönítik az alvásbetegségeket, az eredmények ismeretében pedig meghatározzák a megfelelő terápiát.

– Hazánkban jelenleg nyolc, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott alvásközpont működik, ám az ezekben elérhető két fajta vizsgálat nem elégséges az alvászavarok mindegyikének diagnosztizálásához – mondja Koczó Levente, aki a legnagyobb hazai magán alvásdiagnosztikai központ, a SomnoCenter ügyvezető igazgatójaként arra is felhívja a figyelmet, hogy a magánúton elérhető alvásambulanciai vizsgálatoknál afelől érdemes előre tájékozódni, hogy az elvégzendő vizsgálattal teljes körű diagnózishoz jutunk, vagy kizárólag szűrővizsgálat történik.

A SomnoCenter korszerű, digitális műszerekkel felszerelt alvásdiagnosztikai központokban (Budapest, Pécs, Szeged), valamennyi alvásvizsgálat a betegek rendelkezésére áll, melyekkel a legtöbb kóros alvászavar okát fel tudják tárni, majd személyre szabott terápiával és a legújabb fejlesztésű gyógyászati segédeszközökkel hatékonyan tudják kezelni.

Az alvászavar az elmúlt évtizedekben népbetegséggé vált, s élete bizonyos szakaszában – életmódja, betegségei vagy a többműszakos munkavégzés okán – szinte minden ember találkozik vele – magyarázza Dr. Várszegi Mária, a SomnoCenter Szeged vezető orvosa, a Dél-Alföldi Regionális Alvásdiagnosztikai Központ főorvosa és hozzáteszi – Ha valaki folyamatosan fáradtnak, ingerlékenynek érni magát, netán a hálótársa figyelmezteti a hangos, fuldokló horkolásra, feltétlenül forduljon szakorvoshoz, hogy a gyógyító terápiával elkerülhesse a súlyos következményeket és a jó alvás újra az egészségét szolgálja!

Forrás: www.somnocenter.hu