Ön itt jár: Kezdőlap > Kérdések és válaszok

Kérdések és válaszok

Az alvási apnoé és terápiájával kapcsolatban felmerült gyakori kérdésekre itt találja meg a választ.

Ha további kérédse van, írjon nekünk, válaszunkkal hamarosan megkeressük. Amennyiben kérdése többek számára is hasznos lehet, a választ ebben a fejezetben is megjelentetjük!

Nem kell tartani a CPAP/BiPAP alvásterápiás készülékek áramfogyasztásának költségétől, átlagos használat mellett csak napi 10-100 Ft -ot tehetnek ki!

Hozzászólás

Utánajártunk a rezsicsökkentéssel kapcsolatban 2022. nyarán megjelent hírnek, amely szerint a 295/2022. (VIII. 9.) Korm. rendelet értelmében áramkedvezményre jogosultak az elektromos gyógyászati segédeszközt használók.

Hozzászólás

2022. januárjától bevezetésre került az eRecept. Ebben a cikkben elolvashatja az ezzel kapcsolatos tudnivalókat, hogyan válthatja be az elektronikus receptet szaküzletünkben.

Hozzászólás

Alvási apnoe szindróma miatt a CPAP-terápia kezdetekor szabályos információdömping zúdul ránk. Ezek közül az egyik legfontosabb a megfelelő használat mellett a CPAP készülék és a kiegészítők tisztítása – amely a jelenlegi koronavírus-járvány idején még fontosabb. Hogyan lássunk hozzá?

 

Hozzászólás Hozzászólás

Az obstruktív alvási apnoé betegség elsődlegesen ajánlott terápiája a légúti nyomást biztosító, un. CPAP (ejtsd: szípap) készülék. Ez a készülék az összeeső garatfalat a szoba levegőjéből egy ventillátor segítségével előállított légnyomással tartja nyitva, és megakadályozza az alvás alatti légzési rendellenességeket, így lehetővé téve a zavartalan alvást. A kezdeti, dr. Collins Sullivan ausztrál tüdőgyógyász által feltalált terápiás módszert ma már számos továbbfejlesztett formában kínálják a készülékgyártók. Az alábbi ismertető bemutatja, hogy milyen típusok érhetők el napjainkban, milyen technológiák teszik az eredeti CPAP terápiát komfortossá és hosszú távon elviselhetővé, valamint segítséget nyújtunk abban, hogy Önnek melyik típusú készülék lehet a megfelelő választás.

 

Hozzászólás

Alvásszakértőmtől azt hallottam, hogy van egy kezdeti átállási időszak, amíg az ember hozzászokik a CPAP terápiához. Mit takar ez az „átállás” kifejezés? 

Hozzászólás Hozzászólás Hozzászólás

A CPAP terápiát használó betegekben rögtön felvetődik a kérdés, hogy mennyi ideig és mikor kell használni a CPAP készüléket. Akkor is használni kell, ha valaki tünetmentessé válik? Vagy akkor el lehet hagyni a hsaználatot?

Hozzászólás
Ha az alvási apnoé tüneteit tapasztalja, forduljon alvásegészségügyi, vagy alvásdiagnosztikai központhoz. Itt elvégzik a szükséges diagnosztikai vizsgálatokat, majd ha megállapítják az alvási apnoé betegséget, terápiás kezelést írnak elő. A terápiát CPAP készülékkel végzik, amely készüléket speciális gyógyászati segédeszköz forgalmazónál vásárolhat meg (www.cpap.hu). Az alvásközpontban segítenek Önnek felvenni a kapcsolatot a megfelelő forgalmazóval.
Hozzászólás
Az alvási apnoé elsődeleges és leghatékonyabb terápiája a légúti nyomásterápia (PAP - positive airway pressure). E terápia során a  légutakat a környezeti (szoba) levegő nyomásánál egy kicsivel nagyobb nyomás pont akkorára nyitja, mint annak normál mérete ébrenlét állapota során, így a levegő akadálytalanul haladhat át rajta. Ezt az enyhe túlnyomást egy lélegezteőgéphez hasonló, úgynevezett CPAP készülék állítja elő, amely egy gégecsövön és maszkon keresztül csatlakozik a beteg légzőrendszeréhez. Azt, hogy mekkora az a nyomás, ami az adott beteg egyedi terápiás igényeinek megfelelő, alvásegészségügyi központban egy második éjszakai alvásvizsgálaton állítják be. Ezt a nyomás beállítás folyamatot hívják szaknyelven CPAP titrálásnak.
Hozzászólás