Ön itt jár: Kezdőlap > Ajánlás a PHILIPS készülékekkel kapcsolatban

Ajánlás a PHILIPS készülékekkel kapcsolatban

A PHILIPS önkéntes helyszíni biztonsági feljegyzést (FSN) adott ki bizonyos típusú folyamatos- (CPAP), és kétszintű (BiPAP) nyomást adó légsínterápiás, továbbá nem-invazív lélegeztető készülékekkel kapcsolatban, az azokban található hangszigetelő habszivacs porladásnak indulása miatt.

Az Alvásterápia Kft. részéről ezzel kapcsolatban minden észszerűen elvárható intézkedést megteszünk annak érdekében, hogy betegeink biztonságos terápiáját a továbbiakban is biztosíthassuk, megadjuk számukra az igényelt tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján, továbbá, hogy kövessük a gyártó útmutatásait a korrekciós intézkedések megvalósításában.

Az ügy háttere

A PHILIPS (2021. Június 14.-én) önkéntes helyszíni biztonsági feljegyzést (FSN) adott ki bizonyos típusú folyamatos- (CPAP), és kétszintű (BiPAP) nyomást adó légsínterápiás, továbbá nem-invazív lélegeztető készülékekkel kapcsolatban, az azokban található hangszigetelő habszivacs porladásnak indulása miatt. A figyelmeztetést azért adták ki, mert a készülékek belsejében hangtompítás céljából alkalmazott poliészter alapú poliuretán (PE-PUR) habszivacs felülete - ritka körülmények együttállása mellett - (1) porladásnak indulhat, illetve (2) a készülék élettartama alatt szerves vegyi anyagok párologhatnak ki ezekből a szivacsokból. A habszivacs porladását fokozhatja az egészségügyi hatóságok által jóvá nem hagyott otthoni használatra szánt, ózon gázt és UV-C fényt alkalmazó készülék-fertőtlenítő eszközök alkalmazása, valamint a magas környezeti páratartalom és hőmérséklet. A leváló, és ezért elméletileg a légútba kerülhető porszemnyi szivacstörmelék, illetve a kipárolgó szerves vegyületek a szervezetbe jutva veszélyt jelenthetnek a készüléket használó egészségére. A PHILIPSHEZ fejfájásról, felső légúti irritációról, köhögésről, mellkasi nyomásról és arcüreggyulladásról érkeztek jelentések, de a részecskékkel és a vegyi anyagokkal való tartós érintkezés akár súlyosabb egészségkárosító következményeket is okozhat. Az érintett készülékek többsége a DreamStation sorozat első generációjából került ki, de a biztonsági intézkedést elővigyázatosságból minden olyan termékre kiterjesztették, amelyben PE-PUR alapanyagú szivacsot alkalmaztak.

A kockázat előfordulásának esélye Magyarországon

Magyarországon az elmúlt 24 évben, amióta ezek a termékek jelen vannak az országban, még nem fordult elő, hogy a készülék hasznos élettartamán belül találkoztunk volna a PHILIPS biztonsági felhívásában érintett problémával sem a meghibásodások, sem a rendszeres karbantartások elvégzése közben. Betegeink a rendszeres, éves kontrollvizsgálat alkalmával javuló egészségi állapotukról számoltak be, és a legkisebb fokú elégedetlenség sem merült fel a készülékek minőségével kapcsolatban. A hivatkozott közleményben a PHILIPS is hangsúlyozza, hogy 2020-ban a használók körében mindössze 0.03%-ban fordult elő a hangtompító szivacsbetét porladása, amelynek hátterében a gyár által jóvá nem hagyott ózonos fertőtlenítő eszközök használata, az extrém magas páratartalom (85% feletti) és hőmérséklet (33-35°C) hatása állhat. Hazánkban az ózonos készülékfertőtlenítő eszközök elterjedtsége nagyon ritka, és a klímakörülmények sem olyanok, mint ahol ez a jelenség eddig előfordult.

Mi a teendőm, ha nekem is érintett készülékem van?

Az Alvásterápia Kft. vezetősége, konzultálva a készülékek használatában több évtizedes tapasztalattal rendelkező hazai alvásszakértő orvosokkal, alapul véve az Európai Unió és az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságai, továbbá az Európai Tüdőgyógyász Társaság (ERS) és az Európai Alváskutató Társaság (ESRS) közleményeit, az alábbiakat javasolja:

- HASZNÁLJA TOVÁBB a készülékét az eredetei orvosi javaslat és terápiabeállítások szerint, mert a betegsége terápiájának abbahagyása sokkal nagyobb és valós kockázat, szemben a készülékben esetlegesen előforduló szivacsporladásból eredő, nagyon ritkán előforduló feltételezett kockázattal. Ha önnek a kihordási időn belüli, azaz 5 évnél fiatalabb a készüléke, és nem használt ózonos fertőtlenítő eszközt, továbbá a készülékét tiszta, száraz szobában alkalmazza és tárolja, akkor nagy valószínűséggel készüléke mindenben megfelel az eredeti gyári állapotnak, így azt tovább használhatja.

- Ügyeljen készüléke tisztaságára, a szűrőbetétek, gégecső és maszk használati útmutatójában leírtak szerinti, megfelelő időközönkénti tisztítására, elhasználódás esetén cseréjére. A maszk, gégecső hasznos élettartama 12 HÓNAP, a CPAP, BIPAP és fűtött párásító készülék esetében pedig 60 HÓNAP (5 év). Ezután javasolt a cseréje, és ezt a maszk és a készülékek esetében - amennyiben jogosult - társadalombiztosítási támogatással is megteheti, amelynek igénybevételéhez forduljon a kezelését végző alvásdiagnosztikai központhoz.

- Figyelje, hogy készülékében tapasztal-e bármi eltérést annak már megszokott működéséhez viszonyítva. Amennyiben kételye merül fel a készülék biztonságos használatával kapcsolatban, vizsgáltassa meg készülékét márkaszervizünkben.

NE használjon ózont alkalmazó vagy előállító fertőtlenítő eszközöket a CPAP, BiPAP vagy lélegeztetőgépek tisztítására, illetve azt azokban a helyiségekben se használja, ahol ilyen készüléket tárol. Csak a gyártó által a készülék használati útmutatójában leírtak szerint tisztítsa a készülékét. Ha szükségét érzi, márkaszervizünkben rendeljen meg időszakos tisztítást és karbantartást.

- Ha fokozni szeretné a védettségét, az nPAP készülék és a gégecső közé helyezzen baktériumszűrőt, ez felfogja az esetlegesen porladásnak induló habszivacsból leváló darabokat a gégecsőbe kerülés előtt. Amennyiben fűtött párásítót használ, a fűtött párásító két kamrájában és a vízfelületen elakadnak a darabkák, ezért ebben az esetben ne használjon baktériumszűrőt.

- Figyelje honlapunkat, ahol haladéktalanul tájékoztatjuk az aktuális fejleményekről.

 

Ha bármilyen további kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, kérjük keresse kollégáinkat, készséggel állunk rendelkezésükre elsősorban a Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez email címen, másodsorban a 06 20 477 4747 telefonszámon hétköznap 9-17 óra között! Amennyiben kollégáinkat nem éri el telefonon, mely előfordulhat a megnövekvő érdeklődés miatt, kérjen visszahívást telefonközpontunk automata menüjében.